top of page
Zoeken
  • ines767

Halloween/Samhain… Wat valt er nu precies te vieren?

Na een korte nazomerperiode in oktober, dat ons de gelegenheid gaf om de allerlaatste oogst binnen te halen, stevenen we met rasse schreden af op het laatste jaarfeest van het Jaarwiel, namelijk Halloween dat tevens de start van het Nieuwe Jaarwiel aangeeft.

Omdat de naam Halloween nogal veel in verband wordt gebracht met het commerciële en wereldlijke aspect, dat veelal niks te doen heeft met de échte zin van deze periode, verkies ik de authentieke Keltische benaming “Samhain” (uitgesproken als “Sow-in”). Ik zal dus verder in de tekst enkel de naam Samhain gebruiken.


Oudejaarsavond in het Jaarwiel

Samhain kan je het best vergelijken met ons Oudejaarsavondfeest dat plaatsvindt op 31 december, gevolgd door Nieuwjaar op 1 januari. Samhain vindt dus plaats vanaf zonsondergang op 31 oktober tot zonsondergang op 1 november, de start van het Nieuwe jaarwiel.


Het is het 3de Oogstfeest op rij na Lughnasadh begin augustus, waarbij het oogsten van de eerste granen en groenten werd gevierd en Mabon, eind september, waar het binnenhalen van de oogst van het fruit werd gevierd. Dit laatste Oogstfeest staat volop in het teken van het slachten van het vee en de jacht zodat ook de vleesvoorraden voor de komende donkere winter kunnen worden aangevuld.


Goede of kwade geesten?

Het is een feest waarbij de sluier van het Dodenrijk het meest dun is en waarbij er meer mogelijkheid is om met de doden in contact te komen dan op andere momenten van het jaar. Het is de ultieme gelegenheid om je voorouders te bedanken en te herdenken voor alles wat ze ons geleerd hebben en alle tradities die ze ons doorgegeven hebben.


Om de dierbare overledenen een warm welkom te heten, wordt er traditioneel pompoenen, brood, appels en noten aan de voordeur gezet zodat ze zich welkom voelen. De pompoen met een schrikwekkende uitdrukking heeft als traditie om de “kwade geesten”, die uiteraard van deze gelegenheid gebruik maken om mee te reizen, buiten de drempel van je huis te houden. Door het voedsel aan je voordeur zullen de Kwade geesten ook afgeleid worden omdat ze het veel te druk hebben met eten in plaats van je te komen angst aanjagen!


In sommige huishoudens wordt ook een bordje aan de eettafel bijgezet om de dierbare overledene tijdens de maaltijd te laten mee-eten om ze te bedanken voor alles wat ze voor je al gedaan hebben en ze goed en welwillend te stemmen en om je bescherming te bieden in het komende jaar.


Letterlijk naar binnen gaan

Met het verminderen van het licht naar een donkere tijd is het een ideale periode om letterlijk “naar binnen” te gaan en daardoor spelen er zich uiteraard meer activiteiten binnenshuis af. Zo kan je bijvoorbeeld een Herfstcake bakken waarbij de ingrediënten chocolade, gehakte noten, rauwe cacaopoeder en veel kaneel zeker niet mogen ontbreken.


Voor de dieren buiten in de tuin kan je ook een herfst-traktaat maken door een kleine pompoen te halveren, het binnenste gedeelte te verwijderen, de zaadjes te behouden en één helft van de pompoen terug op te vullen met alle zaadjes die je bewaard hebt. Dit kan je daarna op een geschikte plaats in de tuin zetten. De dieren zullen je dankbaar zijn.


Tenslotte is het ook een ideaal moment om een Tarotlegging (bv. het Keltische Kruis) voor het komende jaar aan te vragen om de tendensen en uitdagingen te kennen voor het volgende jaar zodat je er op kan anticiperen. Ik wens jullie allemaal een schitterend Samhain.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page